Πριν από έναν αιώνα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1918, η Στρατιά της Ανατολής πέτυχε την υπογραφή της Ανακωχής της Θεσσαλονίκης, που επέσπευσε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την επέτειο μνήμης εκατό χρόνων από το ιστορικό αυτό γεγονός, αποτίεται φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στα συμμαχικά στρατεύματα για την επαναφορά της ειρήνης και αναπαύονται στο συμμαχικό κοιμητήριο του Ζέιτενλικ, τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της χώρας: 8.300 Γάλλοι, 8.000 Σέρβοι, 500 Ρώσοι, 1.700 Βρετανοί και 3.500 Ιταλοί.

Για την ιστορία…

Από τον Απρίλιο του 1915 έως το τέλος του 1918, οι συμμαχικές στρατιές της Ανατολής (βρετανικά, γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, ρωσικά και ελληνικά στρατεύματα) μάχονται, σε άθλιες συνθήκες, εναντίον των τουρκικών, αυστροουγγρικών, γερμανικών και βουλγαρικών στρατευμάτων. Η Γαλλία αποφασίζει να στείλει στρατεύματα για να ανακόψει την προέλαση των Βουλγάρων στη Μακεδονία στα τέλη του 1915. Κατά την περίοδο της έξαρσης των συγκρούσεων, συγκρούστηκαν περισσότεροι από 600.000 στρατιώτες. Ο Ζορζ Κλεμανσώ τούς αποκάλεσε “κηπουρούς της Θεσσαλονίκης” λόγω της στρατιωτικής τους ψευδοαδράνειας στην Ελλάδα. Οι 350.000 στρατιώτες συμμετείχαν στην κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, αποστράγγιση ελωδών περιοχών και εισήγαγαν νέες μεθόδους καλλιέργειας.

Στο τέλος του καλοκαιριού του 1918, οι Σύμμαχοι διασπούν το μέτωπο και μέσα από τα μακεδονικά βουνά κινούνται προς το Βελιγράδι. Αυτό το σημαντικό επεισόδιο του Μεγάλου Πολέμου λησμονήθηκε. Εκατό χρόνια μετά, η Ιστορία αυτών των στρατιωτών («poilus») αναδύεται στο φως…

Αν το 1918 σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια ειρήνη που γνωρίζουμε ότι θα ήταν πολύ εφήμερη, το 2018 θέλει να διακηρύξει δυναμικά την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών, απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ευημερία τους. “Το μήνυμα για το μέλλον είναι ένα μήνυμα διαχρονικό: πρέπει να είμαστε μαζί για να επιτύχουμε. Είναι, λοιπόν, ένα μήνυμα ευρωπαϊκό. Και για να επιτύχουμε, πρέπει να ζούμε ειρηνικά. Ας διαφυλάξουμε, λοιπόν, αυτή την ειρήνη σαν ένα κόσμημα, σαν έναν πολύτιμο λίθο”, δήλωσε στην Ομάδα Επικοινωνίας η υφυπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κα Ζενεβιέβ Νταριεσέκ, που εκπροσώπησε τη Γαλλία στις εκδηλώσεις μνήμης, παρουσία επίσης του Προξένου της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Κριστόφ Σαντεπύ και του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Φιλίπ Ρε. “Πέθαναν τόσοι πολλοί, τους οποίους θυμόμαστε ιδιαίτερα σήμερα και οι οποίοι θα ήθελαν να ζήσουν σε μια ειρηνική εποχή. Με τη σκέψη μας σε αυτούς πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε την ειρήνη και να επιλύουμε τις διαφωνίες μας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με τη διπλωματία και όχι με τον πόλεμο”, ήταν το μήνυμα του κ. Σαντεπύ προς τους σημερινούς νέους.

Για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Μακεδονικού Μετώπου οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα που περιελάμβανε εκθέσεις, συναυλίες και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Στο πρόγραμμα αυτό, συμμετείχε και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Έτσι, στις 28 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του ΓΙΘ, πραγματοποιήθηκε σε αβάν-πρεμιέρ η συναυλία «Ζέιτενλικ, η επαναφορά της Ειρήνης» σε διεύθυνση του Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Φορζέ, με τη Μαριλένα Λιακοπούλου στο πιάνο και τον Δημήτρη Πάτρα στο βιολοντσέλο. Το ομώνυμο έργο που συνέθεσε για αυτή την ημέρα μνήμης ο Γάλλος συνθέτης  είναι αφιερωμένο σε αυτούς που αναπαύονται κάτω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, στην αιώνια μνήμη τους, στο τέλος των συγκρούσεων και στην επαναφορά της ειρήνης. Το πρωί της επομένης, η υφυπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κα Ζενεβιέβ Νταριεσέκ, έδωσε συνέντευξη τύπου στο Electra Palace κι έπειτα, μετέβη στα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, όπου επισκέφθηκε το μουσείο του Ζέιτενλινκ και κατέθεσε στεφάνι στα μνημεία της Γαλλίας, της Σερβίας, της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Οι μελωδίες του Φιλίπ Φορζέ, της Μαριλένας Λιακοπούλου και του Δημήτρη Πάτρα πλημμύρισαν και πάλι τη στρατιωτική νεκρόπολη.

Εμείς τι κάναμε; Φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις, αναρτήσεις στα social media και απευθείας μεταδόσεις ήταν μερικά από αυτά που κλήθηκε να πραγματοποιήσει η Ομάδα Επικοινωνίας κατά την διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Θα βρείτε αναρτημένο όλο το επεξεργασμένο υλικό στα κοινωνικά μας δίκτυα.

Συμμαχικό Κοιμητήριο Ζέιτενλικ Avant-première "Ζέιτενλικ, η επαναφορά της ειρήνης"
H Ομάδα Επικοινωνίας με την υφυπουργό Άμυνας της Γαλλίας, κα Geneviève Darrieussecq, τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Chantepy, τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Philippe Ray και την υπεύθυνη επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κα Κατερίνα Σπυροπούλου.

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Language