Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας Gen Z I Voice On

Στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων “Share Your Knowledge | Μοιράσου τη γνώση σου”, τη Δευτέρα 23 Μαϊου και ώρα 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Β9 του Κτηρίου Αιθουσών Διδασκαλίας και Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά παρουσίαση-συζήτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας Gen Z I Voice On που υλοποιήθηκε από το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.
💻 Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο σύνδεσμο https://zoom.us/my/uowm.cdm2 (meeting ID 487 256 2597).
❗️Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην Ελλάδα που αναδεικνύει αυτή τη θεματολογία εστιάζοντας αποκλειστικά στην ηλικιακή κατηγορία 16 – 25 ετών, τη Generation Ζ ή Gen Z.
Η έρευνα του Eteron αναδεικνύει απόψεις των νέων γύρω από ευρεία γκάμα κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων της τελευταίας διετίας (2020-21), από το κίνημα #MeToo, την κλιματική αλλαγή και τον πρόσφατο νικηφόρο αγώνα των εργαζομένων στην e-food, μέχρι την ίδρυση Πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα εμβόλια και τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, αγγίζει θεματικές όπως είναι η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις, η πολιτική συμπεριφορά στο διαδίκτυο και η στάση απέναντι στο φαινόμενο των λεγόμενων “influencers”.
Τα ευρήματα της έρευνας του Eteron καταρρίπτουν μια σειρά από στερεότυπα, όπως ότι η νέα γενιά είναι ανενημέρωτη και αδιάφορη για τα κοινά. Αντίθετα, προκύπτει ένα μεγάλο ενδιαφέρον της Gen Z για την επικαιρότητα και μια τάση πολιτικοποίησης που αντιστοιχεί στις εμπειρίες της νέας γενιάς και στη διαρκή κρισιακή συνθήκη που φαίνεται να βιώνουν, ιδίως στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα στην ανάλυση που παρέδωσε για τη Gen Z στην Ελλάδα: «Στα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η αποτύπωση μιας γενιάς που φαίνεται να ενδιαφέρεται για την πολιτική ζωή, αναπτύσσει εξωδιαδικτυακό ρεπερτόριο δράσης, έχει ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις και προβληματισμό γύρω από την πανδημία. Παράλληλα, είναι μια γενιά που περνά πολλές ώρες στο διαδίκτυο, εκφράζει μια συγκρατημένη εμπιστοσύνη στον ψηφιακό κόσμο, και είναι περισσότερο απομακρυσμένη από τα παραδοσιακά μέσα. Ανάμεσα σε άλλα, διαφαίνεται μια «κριτική» διάθεση απέναντι στο ενημερωτικό περιεχόμενο, η οποία πιθανόν επηρεάζεται από τη δυσπιστία που εκφράζεται έναντι θεμελιωδών θεσμών των σύγχρονων κοινωνιών, μεταξύ αυτών και των ΜΜΕ.»
Η έρευνα εντάσσεται στο project του Eteron Gen Z I Voice On και πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από την εταιρία aboutpeople σε δείγμα 403 ατόμων από όλη τη χώρα με ηλεκτρονικές συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου.
Η κατάρτιση του ερωτηματολογίου και η παρουσίαση και ανάλυση των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας έγινε από τριμελή ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από την Αναστασία Βενετή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Bournemouth (UK), το Σταμάτη Πουλακιδάκο, Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον Αλέξανδρο Μινωτάκη, Υπ. Διδάκτορα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.
Για την έρευνα θα μιλήσουν οι:
🔸Γαβριήλ Σακελλαρίδης (διευθυντής του Eteron)
🔸Αλέξανδρος Μινωτάκης (υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ – ΕΚΠΑ)
🔸Κώστας Γούσης (συντονιστής του πρότζεκτ Gen Z) και η
🔸Κορίνα Πετρίδη (editor στο Eteron)
🔸Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σταμάτης Πουλακιδάκος, μέλος της ερευνητικής ομάδας Gen Z I Voice On και Επ. Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Παν/μιου Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

ETERON Press Kit Gen Z Research

______

Share Your Knowledge | Μοιράσου τη γνώση σου”: Ένας κύκλος σεμιναρίων και workshops που διοργανώνει το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων #cdmuowm, το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας #dmsclab και η Ομάδα Επικοινωνίας #dmcteam, με στόχο να έρθουν κοντά μας επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί του χώρου μας για να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί μας. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους, στους φοιτητές και στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Language