Μετά από τη Ρόδο, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα, και ενόψει της δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τη σκυτάλη πήρε φέτος η Κοζάνη για να διοργανώσει το πέμπτο κατά σειρά Συνέδριο με θέμα την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες (31 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2018), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Safe Greece” και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ιδρυτικά μέλη του συνεδρίου που γίνεται πλέον θεσμός, ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π., ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρο North East Atlantic & Mediterranean Tsunami Warning System, IOC/UNESCO, και ο κ. Ηλίας Αργύρης, Αγρονόμος Τοπογράφος με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική στη Διαχείριση Περιβάλλοντος & Κινδύνων και Προϊστάμενος Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου. Το Safe Kozani 2018 συγκέντρωσε εκπροσώπους των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας, της έρευνας, της τεχνολογίας, της κεντρικής διοίκησης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του Εθελοντισμού που αντάλλαξαν εμπειρία, τεχνογνωσία, απόψεις και ιδέες σε 15 θεματικές ενότητες σχετικές με την Πολιτική Προστασία. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Η Ομάδα Επικοινωνίας παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό όλες τις εκδηλώσεις και διαλέξεις  κατά τις δύο πρώτες ημέρες του συνεδρίου. Καταγράψαμε τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και πήραμε συνεντεύξεις από τους κκ. Ευθύμιο Λέκκα και Γεράσιμο Παπαδόπουλο, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Υπογράμμισαν, ακόμη, πως υπάρχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς οι Έλληνες πολίτες επιδεικνύουν ετοιμότητα σε μη προβλέψιμες φυσικές καταστροφές, δίνοντας το παράδειγμα του σεισμού στην Κω, ενώ παρουσιάζονται προβλήματα στην οργάνωση και αντιμετώπιση καταστροφών που μπορούν να προβλεφθούν, όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής.
Πάνω από 130 παρουσιάσεις, ανοιχτά θεματικά στρογγυλά τραπέζια και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στα Κοίλα Κοζάνης. Η Ομάδα Επικοινωνίας είχε ως έργο να υποστηρίξει επικοινωνιακά τους διοργανωτές με παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. Μια ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία ήταν η γνωριμία μας με το Fire Dragon, τον μοναδικό προσομοιωτή πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Σώματος. Μιλήσαμε με τους εκπαιδευτές και το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει ώστε ακόμη και οι πιο απομακρυσμένοι από κατάλληλες υποδομές πυροσβέστες να λάβουν άρτια εκπαίδευση πυρόσβεσης, και παρακολουθήσαμε επιδείξεις με συμμετέχοντες τους εκπαιδευόμενους πυροσβέστες στη Σχολή Πυροσβεστών της Πτολεμαΐδας.

Safe Kozani Συνέντευξη Τύπου Safe Kozani

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Language