Από τις 15 Μαρτίου ως τις 25 Απριλίου 2019, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί η έκθεση Souvenirs de Salonique – Γαλλικές Ιστορίες από το χθες στο σήμερα, όπου θα ταξιδέψουμε στη Θεσσαλονίκη των τελευταίων τριών αιώνων εστιάζοντας στη γαλλική παρουσία στην πόλη. Πώς η γαλλοφωνία, η γαλλική γλώσσα και ο γαλλικός πολιτισμός επηρέασαν την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης; Πώς συνέβαλε η γαλλική παρουσία στο λιμάνι αλλά και στη γενικότερη οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης; Ποια ήταν η γαλλόφωνη εκπαιδευτική δράση; Πώς η γαλλική αρχιτεκτονική άφησε το αποτύπωμά της στην πόλη;

Μαζί με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα ανακαλύψουμε τις πτυχές της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης στις οποίες η γαλλική επιρροή και συνεισφορά ήταν καθοριστικές για την εξέλιξή της.

Στις 12/2/2019 πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Ύψιλον η Συνέντευξη Τύπου, όπου συμμετείχαν όλοι οι συντελεστές της Έκθεσης παρουσιάζοντας ο καθένας τη δική του συνεισφορά στην τόσο σημαντική αυτή εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Συγκεριμένα, με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κος Γιάννης Μπουτάρης, τονίσε την μεγάλη και έντονη σημασία της γαλλικής παρουσίας στην διαμόρφωση τόσο της εκπαιδευτικής κουλτούρας όσο και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Στη συνέχεια, η κα Λίτσα Μεσοχωρίτη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος και γενική επιμελήτρια της Έκθεσης, αφού ευχαρίστησε την επιστημονική επιτροπή της Έκθεσης, παρουσίασε σύντομα τις πτυχές που υπογραμμίζουν την μακραίωνη σχέση της Γαλλίας με τη Θεσσαλονίκη. Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και μέλη της επιστημονικής επιτροπής της Έκθεσης, που έδωσαν την δική τους προοπτική για την γαλλική κουλτούρα.

Ακόμη, εκπρόσωποι των σχολείων που υποστηρίζουν τη δράση “Souvenirs de Salonique” παρέστησαν για να παρουσιάσουν την δική τους συμβολή, ενώ, παράλληλα αναδείχτηκε η ταινία “MATAROA”. Ο Bernard Cuomo αλλά και ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, προιδέασαν για το γαλλικό χαρακτήρα στην αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης. Μετά, το λόγο πήρε το “ Loopo Studio” , που εξήγησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γραφιστικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της Έκθεσης.Τέλος, το λόγο πήρε ο διευθυντής του εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας και Πρόεδρος του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας κ. Λάππας Γεώργιος και η Υπεύθυνη της Ομάδας και Επιστημονική συνεργάτιδα του τμήματος Δρ. Γιαννακοπούλου Αναστασία, οι οποίοι εκτός του ότι έθεσαν το επικοινωνιακό πλαίσιο της Έκθεσης μετέδωσαν και τον ενθουσιασμό της Ομάδας Επικοινωνίας!

Ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Philippe Ray, την Υπεύθυνη Επικοινωνίας κα Σπυροπούλου Κατερίνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν για μια τόσο σημαντική έκθεση!


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Language