Διανύοντας τον μήνα της Γαλλοφωνίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης ετοίμασε μια ιδιαίτερα αξιόλογη και σημαντική έκθεση για να μας ταξιδέψει, μέσα από γαλλικές ιστορίες, στη Θεσσαλονίκη του χθες και του σήμερα.

Η έκθεση Souvenirs de Salonique φιλοδοξεί να παρουσιάσει τους ιδιαίτερους δεσμούς της Γαλλίας με την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από ιστορίες που καλύπτουν διάφορες πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της τους τελευταίους τρεις αιώνες. “Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να δείξουμε κατά πόσο η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαλλική παρουσία εδώ και αιώνες, μέσα από μία σειρά γαλλικών ιστοριών στη Θεσσαλονίκη του χθες αλλά και του σήμερα”, υπογράμμισε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Philippe Ray.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Αλλατίνη – Dassault. Εκεί παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και ιδιαίτερες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών και των τεχνών. Ανάμεσα στους εξέχοντες προσκεκλημένους και ο Laurent Dassault, μέγας χορηγός της Έκθεσης και απόγονος της φημισμένης οικογένειας Αλλατίνη-Dassault που έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για να τιμήσει τις ελληνικές ρίζες του: “Στο όνομα της ιστορίας μας, θέλω να σας εκφράσω πόσο ευτυχισμένος και υπερήφανος είμαι που παραβρίσκομαι σήμερα εδώ σ’ αυτή την υπέροχη έκθεση. Ευτυχισμένος, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψω στις ρίζες μου, και υπερήφανος, γιατί την εποχή που η Θεσσαλονίκη ονομαζόταν ακόμη Σαλονίκη έδωσε ένα μεγάλο όνομα στην οικογένειά μου, Αλλατίνη. […] Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Θεσσαλονίκη! Ζήτω η Γαλλία!”

Παρόντες ήταν και ο κ. Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο κ. David Saltiel, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η κα Ηélène Waysbord, Αντιπρόεδρος της Mission Laique Française, και βεβαίως όλη η ομάδα αρχιτεκτόνων που έστησαν την έκθεση μαζί με τους Loopo Studio που ανέλαβαν τον γραφιστικό σχεδιασμό και την οπτική ταυτότητά της.

Στη χαρούμενη αυτή ατμόσφαιρα, προβλήθηκε και το ειδικά σχεδιασμένο βίντεο από την Ομάδα Επικοινωνίας (βλ. παραπάνω), διάρκειας δωδεκάμισι λεπτών, το οποίο παρουσίαζε τις συνεντεύξεις των μελών της επιστημονικής επιτροπής. Στη συνέχεια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης χαιρέτισαν το κοινό με τις ομιλίες τους.

Η Έκθεση “Souvenirs de Salonique” αποτελείται από έξι ενότητες:

  • Απαρχές της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη-Δημιουργία Γαλλικού Προξενείου
  • Η γαλλική ταυτότητα στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης: Το Λιμάνι.
  • Η Εβραϊκή κοινότητα και η εδραίωση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη (Alliance Israélite Universelle)
  • Το έργο των γαλλικών θρησκευτικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη: Τα σχολεία των Λαζαριστών, των Αδελφών του Ελέους, των Φρέρηδων
  • Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη – Η πυρκαγιά του 1917 και Γάλλοι αρχιτέκτονες.
  • Η ίδρυση, η λειτουργία και η παρουσία του ”Λυσέ”.

Η Έκθεση παρουσιάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης από τις 15 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου 2019. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Πέμπτη: 10.00 – 14.00, Δευτέρα με Παρασκευή 16.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 20.00. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έκθεση θα παρουσιαστεί και στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 9-12 Μαΐου 2019.

Δείτε παρακάτω την playlist με όλα τα βίντεο που δημιούργησε η Ομάδα Επικοινωνίας για την Έκθεση καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Souvenirs De Salonique - Εγκαίνια Laurent Dassault - Souvenirs De Salonique

Επισκεφθείτε επίσης τα κοινωνικά δίκτυα του Τμήματος για να δείτε τις σχετικές αναρτήσεις.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης Souvenirs de Salonique, η Ομάδα Επικοινωνίας με τη δημιουργό της Έκθεσης κα Ευαγγελία Μεσοχωρίτη, Αρχιτέκτονα-Μουσειολόγο, και την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινσιτούτου Θεσσαλονίκης, κα Κατερίνα Σπυροπούλου.

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Language