To 1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού είναι γεγονός! Ένα σπουδαίο Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Καστοριάς και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2019 στην Καστοριά.

Οι δράσεις ξεκίνησαν, μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου, όπου περισσότερα από 1.700 παιδιά από 43 Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στο Γήπεδο των Μανιάκων με ένα σκοπό: να καταρρίψουν το Ρεκόρ Γκίνες του Μεγαλύτερου Ανθρώπινου Κομματιού Παζλ!

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς στο κτίριο πρώην ΚΠΕ, στην οδό Παλαιολόγου & Βιτσίου γωνία, ενώ το βράδυ παρακολουθήσαμε στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας τη θεατρική παράσταση «Ένα μάθημα χορού», μια κωμωδία του Μαρκ Σαν Ζερμέν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου και ερμηνευτές Β. Παπαδοπούλου και Γ. Τσαμπουράκη.

Τη δεύτερη ημέρα του 1ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Αυτισμού Καστοριάς μεταφερθήκαμε στα Αμφιθέατρα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για να παρακολουθήσουμε το Συνέδριο που είχε ως θεματικές τις διαταραχές αυτισμού, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τη δια βίου εκπαίδευση. Οι ομιλητές ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου, παιδοψυχίατροι, εργοθεραπευτές, καθηγητές ειδικής αγωγής, κοινωνικοί λειτουργοί. Συντονιστής της 1ης ημέρας του συνεδρίου, ο κ. Στέργιος Νότας –D.P.Mgr., κλινικός ψυχολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ε.Θ.Μ.Α. Γ.Ν. Παίδων Αθηνών Παν. & Αγλαΐας Κυριακού, Επιστ. Υπεύθυνος Μ.Κ.Ο. Αυτισμός Άσπεργκερ Ελλάς (www.autismhellas.gr) & Κοινωνικού Δικτύου Autism Praxis (autismpraxis.ning.com). Αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών του Συνεδρίου θα βρείτε εδώ.

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού - Συνέδριο

Φορείς για τον Αυτισμό από όλη την Ελλάδα έδωσαν το παρών σ’ αυτό το Συνέδριο: ο Σύλλογος Αυτιστικών Έβρου «ο Άγιος Βασίλειος», ο Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με αυτισμό Ν. Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Κοζάνης, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Γονέων, Φίλων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών, «Η Ηλιαχτίδα», Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Αθηνών και ο Σύλλογος ΑΜΕΑ «Αλκυόνη» από τη Ναύπακτο.

Ο χορός και η μουσική δεν έλειψαν από αυτό το φεστιβάλ! Οι Δρυάδες Εν Πλω μάς παρουσίασαν ένα Βιωματικό Εργαστήριο με τίτλο «Χορός και Αναπηρία», καθώς και εικόνες από τα έργα feminam και Συν..κίνηση σε χορογραφία Μαρίας Καραπαναγιώτη και μουσική των Διαμαντή Χρήστου και Τρούκη Ανδρόνικου Τwo feet, ενώ η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς το χορευτικό «H Rumba της καρδιάς μας».

Την τρίτη και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο κ. Σπύρος Σούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παρακολουθήσαμε, μεταξύ άλλων, ομιλίες με θέμα την προωρότητα και τον αυτισμό, την διατροφική επιλεκτικότητα στον αυτισμό, θεραπευτικές προσεγγίσεις, μαθησιακά προβλήματα και προκλήσεις.

Παράλληλα, οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη διαδραστική θεατρική παράσταση από την ομάδα HIPPO. Προορισμός: “Το Νησί των Συναισθημάτων”, όπου μετά από μία έκρηξη του ηφαιστείου και έναν τρομερό σεισμό ξεχύθηκαν από τα έγκατα της γης… τα συναισθήματα!

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού έκλεισε με μια υπέροχη ποδηλατάδα σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καστοριάς “620” κάτω από τον γαλανό ουρανό της όμορφης Καστοριάς! Χάρη σ’ αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Καστοριάς, όλοι οι συμμετέχοντες ζήσαμε ένα μοναδικό τριήμερο πλούσιο σε γνώση και εμπειρίες!

View this post on Instagram

H 2η και η 3η ημέρα του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Αυτισμού ήταν πλούσιες σε δράσεις! Παρακολουθήσαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες, συμμετείχαμε σε θεατρικές παραστάσεις, ακούσαμε μουσική, συζητήσαμε με γονείς και εκπαιδευτικούς, πήγαμε και για ποδηλατάδα!!! Χάρη σ’ αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Καστοριάς, όλοι οι συμμετέχοντες ζήσαμε ένα μοναδικό τριήμερο στην Καστοριά! #autismfestival#dmcteiwm#autism#Kastoria#dmcteam Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες στο λογαριασμό μας στο flickr! @DMCTEIWM Kastoria

A post shared by Digital Media & Communication (@dmcteiwm) on

Για την Ομάδα Επικοινωνίας το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού ήταν μια μοναδική εμπειρία. Καταγράψαμε με τις κάμερές μας όλη την προσπάθεια κατάρριψης του Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο κομμάτι ανθρώπινου παζλ. Φωτογραφίες και βίντεο με τις καλύτερες στιγμές και από όλες τις διαλέξεις του Συνεδρίου, live streaming μεταδόσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά μας δίκτυα είχαν ως στόχο να μεταφέρουν σε όλους όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν τη γνώση που αποκομίσαμε και τις στιγμές που ζήσαμε σ’ αυτό το Φεστιβάλ.

Δείτε στην παρακάτω playlist τις καλύτερες στιγμές από τo τριήμερο Φεστιβάλ και 16 ομιλίες συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Φωτογραφίες από την 1η ημέρα

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού

Φωτογραφίες από τη 2η και 3η ημέρα

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού - Συνέδριο

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Language