Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας διοργανώθηκε φέτος για 9η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή πολλών πόλεων από όλη την Ελλάδα  δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά  έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Βασικό χαρακτηριστικό των έργων είναι η εφαρμογή γνώσεων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.

Από νωρίς το πρωί, ο χώρος του Β’ κτιρίου του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας γέμισε με 600 και πλέον παιδιά όλων των ηλικιών μαζί με τις πρωτότυπες δημιουργίες τους! 41 μαθητικές ομάδες από όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασαν τα ψηφιακά έργα τους. Στήθηκαν 22 περίπτερα και πραγματοποιήθηκαν 19 παρουσιάσεις πρωτοπόρων εμπνεύσεων και ψηφιακών εφαρμογών: ένας ρομποτικός βραχίονας, μια έξυπνη ανεμογεννήτρια, ένα εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου και ενέργειας στον Άρη, σύστημα διαδικτυακού ελέγχου συσκευών, μετατροπή παλμικού τηλεφώνου σε κινητό με τη χρήση GSM, ρομπότ που λύνει τον κύβο του ρούμπικ, ψηφιακή διάβαση πεζών και πολλές άλλες πρωτότυπες ψηφιακές δημιουργίες που μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο: digifest.info και για την Καστοριά: digifest-kas.blogspot.com.

Ενεργό ρόλο στο φεστιβάλ είχαν και οι ερευνητικές ομάδες των τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής με το φοιτητικό παράρτημα του IEEE (IEEE – Student Branch of Western Macedonia, Kastoria) και το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας με το Εργαστήριο Παραγωγής 3D Περιεχομένου και την Ομάδα Επικοινωνίας που δραστηριοποιούνται στο Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας. Δικά τους περίπτερα είχαν και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ Καστοριάς.

Το φεστιβάλ ήταν ανοιχτό σε μαθητές,γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε πλήθος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με κεντρικό θέμα την Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Κατανεμημένων Συστημάτων, Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Μικροελεγκτών – Μικροεπεξεργαστών, Ηλεκτρονικών Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής, και Υπολογιστικής Άλγεβρας. Βιωματικά εργαστήρια και ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, από το Εργαστήριο Παραγωγής 3D Περιεχομένου, από το Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα “ΤΠΕ και Βιοποικιλότητα” και από το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας με την επίδειξη του Εργαστηρίου Παραγωγής Ψηφιακών Εκπομπών – WebTV.

Στο τέλος των δράσεων, βραβεύτηκαν όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους στο φεστιβάλ. Για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις με θέματα σχετικά με τις Νέες Τεχνολογίες και τα παιδιά. Αναλυτικότερα, συζητήθηκαν: η συμβολή των Νέων Τεχνολογιών στην αποφυγή συγκρούσεων γονέα – παιδιού κατά τη μελέτη στο σπίτι από το ΚΕΣΥ Καστοριάς, ο ρόλος και οι δράσεις του ΚΠΕ Καστοριάς, ο διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) (ΔΙΕΞΟΔΟΣ) και τα μαθησιακά οφέλη που προκύπτουν από την ψηφιακή αφήγηση αλλά και οι επιδράσεις των Νέων Τεχνολογιών στην ψυχολογία των παιδιών.

Η Ομάδα Επικοινωνίας του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας υποστήριξε επικοινωνιακά αυτό το φεστιβάλ, με φωτογραφίες, βίντεο και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή τη φορά, η Ομάδα είχε τη χαρά να δείξει στα παιδιά που επισκέφθηκαν το εργαστήριό της, όλο τον εξοπλισμό και πώς αυτός λειτουργεί. Green Screen, κάμερες, Autocue και φωτογραφικές μηχανές “υποδέχθηκαν” τα παιδιά και τη δημιουργική περιέργειά τους!

Δείτε παρακάτω τα hightlights του Φεστιβάλ και όμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα!

9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Language